2024

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Dit jonge pianotrio, vernoemd naar de legendarische violist Adolf Busch, is het meest toonaangevende pianotrio van de nieuwe generatie. In heel Europa krijgt het enthousiaste reacties van publiek en critici. Omri Epstein de “prachtig gevoelige pianist van de groep”, Mathieu van Bellen, wiens “zilverachtige glans eloquent weerklonk”, Ori Epstein, bij wie je “je voelde in de greep van een warme omhelzing”, wonnen alle drie als solist prijzen in internationale concoursen. Met hun gedeelde diepe passie voor kamermuziek en met de inspiratie die zij halen uit de door Mathieu bezeten “ex-Adolf Busch”, J.B. Guadagnini viool (Turijn,1783) krijgen zij erkenning door hun prestaties en hun “ongelooflijke moedige spel”.

Buschtrio2Foto: © Blake Ezra

Het trio heeft sinds de oprichting in London in 2012 in de voornaamste concertzalen en – festivals van Europa gespeeld. Hun recente optreden in Wigmore Hall werd met lovende kritieken ontvangen. The Times schreef : “heel indrukkend was de moeiteloze muzikaliteit van de groep en de eenheid in benadering en attaque. Het drietal leek zelfs synchroon te ademen”. De laatste seizoenen behelsden een tournee door China, samenwerkingen met Michael Collins en Bruno Giuranna en recitals in de Purcell Room in London, Wigmore Hall, King’s Place, Bozar in Brussel en in het Concertgebouw in Amsterdam. Hun recente uitvoering in Brussel van het Triple Concert van Beethoven met het Warschau Symphony Orchestra met als dirigent Karina Canellakis, werd live uitgezonden op het belgische Musiq3. Ze zijn regelmatig te gast bij Radio3 van de BBC, Radio4 in Nederland en het duitse Deutschlandfunk.

In 2016 kreeg de debuut CD van het Trio met Dvorak’s pianotrio’s, mooie kritieken. De Volkskrant noemde de CD “verschrikkelijk goed”, er was een 5-sterren recensie in het Diapason Magazine en de Gramophone schreef: “het jeugdige Busch Trio kan bogen op een van de meest opvallende kenmerken van hun naamgenoot, een gezamenlijk besluit om de muziek, en uitsluitend de muziek, op de eerste plaats te zetten”. De CD is onderdeel van een 4-delig CD project van alle kamermuziek voor piano en strijkers van Dvorak en wordt uitgebracht door het Franse label Alpha Classics, dat het Trio in 2015 engageerde. De CD werd CD van de Week bij diverse Europese radiozenders en hielp het Trio de Kersjesprijs te winnen, de belangrijkste kamermuziekprijs in Nederland.

Nadat ze in 2012 de Royal Oversaes League Competition wonnen, won het trio verschillende prijzen waaronder de Salieri-Zinetti in Italië en de International Schumann Chamber Music Award in Frankfurt.

Het Trio werd begeleid door befaamde musici als Eberhard Feltz en Andras Schiff. Ze werden begeleid door leden van het Artemis Quartet, op de Queen Elisabeth Music Chapel in Brussel, waar ze Trio in Residence waren.

Belangrijke gebeurtenissen in 2017 waren het uitbrengen van hun 2de CD met de pianokwartetten van Dvorak samen met de altviolist Miquel da Silva en hun debuut in het Louvre te Parijs én in de Morgan Library in New York. In 2018 brachten zij hun derde CD uit met de pianokwintetten van Dvorak, met violist Miguel da Silva and violiste Maria Milstein ; ze keerden terug naar het Concertgebouw in Amsterdam en maakten hun debuut in de Phillips Collection in Washington. In 2020 brachten zij hun Schubert Piano Trios, vol. 1 CD uit.

www.buschtrio.com

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Contact

Stichting Scaldis
Kamermuziek Festival

Leeuwerikstraat 20
4561 KM Hulst
scaldisinfomail

 ANBI status

Zeeuws-Vlaanderen's

 Scaldis kleur

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save