10e Jaargang

2013 - 2023

Het Pinksterweekend 2023 wordt speciaal. Zeven internationaal bekende musici komen naar Zeeuws-Vlaanderen om drie concerten te verzorgen in speciale locaties.
Het Scaldis kamermuziek Festival viert een jubileum. Tien jaar geleden startte Mathieu van Bellen met zijn Festival. Voor de muziekliefhebbers wordt het een feestelijk weekend vol mooie muziek.

Schumann en Brahms! Romantiek ten top

Zondagmiddag 28 mei vindt het tweede concert plaats in Kloosterzande
Artistiek leider Mathieu van Bellen heeft deze keer gekozen voor het historische kerkje dat
door de monniken van Ter Duinen is gebouwd. Die kwamen rond 1200 vanuit Hulst naar Hontenisse en vestigden zich daar. De monniken bewerkten de landerijen en bouwden een kloosterkapel in 1250. De Hof te Zande-kerk is het enige overblijfsel in Zeeland dat opgetrokken is door de Cisterciënzers in baksteen-gotiek. In 1575 werd de kapel verwoest door de Watergeuzen en in 1609 met materiaal uit de ruïnes van Hof te Zande hersteld. In 1922 is het kerkje grondig gerestaureerd. Het interieur is sfeervol en de akoestiek is mooi en intens.
Het programma is op en top romantisch met muziek van Robert Schumann en Johannes Brahms. Robert Schumann en Clara Wieck hadden acht kinderen. Robert hield van kinderen, bloemen, vlinders en de zon, hij wist als geen ander de liefde voor eenvoudige dingen te tonen en te vertellen in zijn muziek. Johannes Brahms was een trouwe huisvriend van de Schumann familie en zorgde voor het gezin, na de dood van Robert.

Maria

Mathieu van Bellen artistiek leider
Musici: Maria Milstein viool, Mathieu van Bellen viool, Ori Epstein cello, Omri Epstein piano (Busch Trio pianotrio), Noga Shaham altviool, Nicolas van Poucke piano

Pianist Nicolas van Poucke speelt eerst Kreisleriana voor pianosolo van Schumann. 8 Phantasien vol dramatiek én poëzie. Daarna spelen Nicolas van Poucke en Maria Milstein de Vioolsonate nr.1 van Schumann waarin beide musici elkaar perfect aanvullen. En tot slot spelen Mathieu van Bellen viool, Ori Epstein cello, Omri Epstein piano (Busch Trio pianotrio) en altvioliste Noga Shaham het Pianokwartet nr. 3 in c van Brahms. Dit werk klinkt beklemmend en is van een pijnlijke intensiteit. In deze compositie schreef Brahms het verdriet om zijn onbeantwoorde liefde voor Clara Schumann van zich af.

Locatie: Hof te Zandekerk
Adres: Willem de Zwijgerlaan 2, Kloosterzande
Aanvang: 15.00 uur

Klik hier om toegangskaarten te bestellen

Gelieve contant geld mee te nemen voor het betalen van uw drankjes. U kunt op deze locatie helaas niet pinnen

Contact

Stichting Scaldis
Kamermuziek Festival

Clausstraat 18
4561 JD Hulst
scaldisinfomail

 ANBI status

Zeeuws-Vlaanderen's

 Scaldis kleur

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save